top of page

Het Trio Spilliaert is opgericht in Brussel en ontleent zijn naam en zijn oorspronkelijke inspiratie aan de schilder Léon Spilliaert. Het trio brengt drie jonge, getalenteerde muzikanten samen, die aan de Belgische Koninklijke Conservatoria hebben gestudeerd: pianist Gauvain de Morant, violist Jean-Samuel Bez en cellist Guillaume Lagravière.

Onder de impuls van de cellist Guy Danel, pianist Jean-Claude Vanden Eynden en violiste Véronique Bogaerts, legt het Trio Spilliaert zich sinds zijn oprichting toe op het immense repertoire van het pianotrio; van Haydn tot Hosokawa, van Beethoven tot Fafchamps, en in de eerste plaats de ontmoetingen met hedendaagse componisten en de nieuwsgierigheid voor het Belgisch
repertoire. Het Trio Spilliaert wordt ondersteund door de vereniging Musicabel. Zij werden laureaat op verschillende internationale wedstrijden, en haalden in 2017 de eerste prijs op het internationaal concours Svirel (Slo).

In 2018 halen ze de prijs van de stad Lège-Cap Ferret tijdens de Open Cap Ferret en worden ze geselecteerd om deel uit te maken van de Fédération des Jeunesses Musicales de Wallonie-Bruxelles.

©Alexandre Mhiri Photography

©Alexandre Mhiri Photography

Het trio heeft zich als missie voorgenomen om het Belgisch repertoire uit te voeren en te behartigen: op elk concert wordt het oeuvre van een Belgische componist uitgevoerd. Het trio draagt daarenboven een volledig programma ''Belgian Discoveries'' voor.

 

Deze aanpak maakt het mogelijk om tal van ongekende schatten, bijdragen van zowel gerenommeerde als van minder gekende componisten die voor pianotrio componeerden te herwaarderen. (werken van zowel Franck, zowel Jongen, zowel Ysaÿe, zowel Pâque…). Vanuit hun verlangen om muziek van vandaag te brengen, houden de drie muzikanten zich er aan om hedendaagse oeuvres te spelen. Vanuit dit idee verrijken ze zich door ontmoetingen met componisten zoals Benoït Mernier, Jean-Luc Fafchamps, Jacqueline Fontyn of zelfs Nicolas Bacri, die nu al sedert vele jaren in het land verblijft.

Gauvain de Morant, piano

Gauvain de Morant behaalde zijn diploma aan het Conservatoire Royal de Bruxelles, gespecialiseerd in piano, didactiek en muzikale vorming. Hij wint de prijs ‘ Gerofi’ voor zijn schitterende resultaten in 2013, evenals de tweede prijs ‘prix du Rotary Club de Charleroi’ op de wedstrijd Charlier 2014. In 2016 behaalt hij een 2de medaille op de internationale wedstrijd van Brest in de categorie Liszt als solist.

 

Omdat hij blijk wil geven van zijn gedrevenheid om deel uit te maken van het Belgische, muzikale leven, zowel als muzikant als organisator, richt hij het Trio Spilliaert op en ‘Musicabel’, een vereniging waarvan hij vandaag voorzitter is. Deze twee groepen stellen hem in staat de klassieke Belgische muziek van gisteren en vandaag te promoten.

Gauvain had de kans om op te treden op verschillende festivals, zoals het Internationaal Festival voor Jongeren Orkesten van Alicante (Spanje) met het Ensemble Twis, les Nuits Blanches de Bruxelles, de festivals Musiq’3, Ars Musica, Artonov, het Eurofestival Felix Mendelssohn (België), het Festival international de piano de Quaregnon, Festival International in Poitou (Frankrijk); tevens als solist met het symfonisch orkest van Nivelles en het Symphony Orchestra of Students. Parallel met zijn activiteiten als pianist,doceert Gauvain de Morant in de academie van Waterloo, van Watermaal-Bosvoorde en aan het Institut Dalcroze.

Guillaume Lagravière, celllo

Guillaume Lagravière heeft gestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium Brussels in de klas van Jeroen Reuling en aan de Hogeschool voor Muziek in Genève met François Guye. Hij behaalt zijn Masterdiploma met onderscheiding in juni 2011. In de loop van zijn opleiding heeft hij les gevolgd bij grote namen zoals Gary Hoffman, István Varga, Marcio Carneiro, Maria Kliegel,
Gábor Takács-Naga, (kwartet Takács), Guy Danel (Kwartet Danel), Alain Gervreau, Bruno Cocset, Roland Pidoux, Raphaël Pidoux, Xavier Gagnepain…

Hij trad op in kamermuziekverband op verschillende festivals, voornamelijk in Frankrijk op de Nocturnes de la Cathédrale de Rouen, in België, in Nederland (festival van Schiermonnikoog), in Spanje, Kroatië, Italië, USA, China. Hij speelde aan de zijde van verschillende vooraanstaande muzikanten, zoals Abdel-Rahman El Bacha en Christoph Schiller. In 2012 sluit hij aan bij het Brussels Chamber Orchestra. Gezien hij openstaat voor verschillende muzikale horizons, werkt hij samen met de groepen Árstíđir (Ijsland) en Iamthemorning (Rusland). Hij doceert aan l’école Européenne IV en in verschillende Brusselse academies. Zo kan hij zijn passie delen op een actieve, pedagogische manier, gebaseerd op zijn ervaring op het podium en tegelijkertijd laat hij toe de muzikale persoonlijkheid van zijn leerling te ontwikkelen. Hij is stichtend lid van de asbl IDEAM

  • Facebook Social Icon
  • Black Instagram Icon

triospilliaert@gmail.com

Join us on Facebook

and now on Instagram! 

©Alexandre Mhiri Photography

bottom of page