top of page

Jean-Samuel Bez - Biografie

Violist Jean-Samuel Bez is geboren in Frankrijk, te Pontarlier. Hij heeft gestudeerd aan het Conservatoire de Bruxelles (België) in de klas van Véronique Bogaerts. Daar haalde hij zijn diploma’s met grote onderscheiding, gekoppeld aan de Pappaerts Prijs als belonging voor een uitzonderlijk academisch parcours. Hij vervolmaakt zich vervolgens aan de Universität für Musik in Wenen (Oostenrijk) bij Michael Frischenschlager.

Tijdens zijn studies heeft hij eveneens les gehad van Pavel Vernikov, Svetlana Makarova, Gyula Stuller, Régis Pasquier, David Grimal en Gérard Poulet. Jean-Samuel is laureaat van talrijke prijzen, beurzen en internationale wedstrijden, waaronder de Juryprijs op de Internationale Wedstrijd voor Muziek in Malta (2015), de prijzen Hanseez-Castilhon en Horlais Dapsens in Brussel (2016) en 1e Prijs voor de Internationale Wedstrijd Luigi Zanuccoli (Italië, 2017).

Gesterkt door het contact met eminente muzikanten, zoals de kwartetten Manfred, Danel en Pražac brengt zijn passie voor kamermuziek hem tot het regelmatig spelen bij diverse ensemblesover de hele wereld ( België, Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland, Slovakije, Italië, Ijsland, Rusland, Canada, China, Taiwan,…) ; In 2016 vervoegt hij het Trio Spilliaert. In de loop van de laatste jaren heeft hij de kans gehad om te spelen aan de zijde van Jean-Claude Vanden Eyden, Hagaï Shaham, Gil Sharon, Istvan Varga, Gavriel Lipkind, Michel Lethiec en Marc Grauwels.

Hij tradherhaaldelijk op als solist met het Ensemble Orchestral de Dijon (Frankrijk), het Universitair Orkest van Bourgogne, de  Filharmonie van Budweis (Tsjechië) en de Sotiropoulos Camerata van Brussel. Hij vertolkte er onder andere concerten van Bach, Beethoven, Mozart, Tchaikovski en Wieniawski.

Hij heeft daarenboven een opleiding tot componist gevolgd, door zich te verdiepen in harmonie, contrapunt, analyse en fuga. Dit werd beloond door drie eerste prijzen met unanimiteit van de jury, en een speciale prijs van de S.A.C.E.M..

©Alexandre Mhiri Photography

©Arthur Chimkovitch

Painting by Marie Chimkovitch

bottom of page